Smart Home betekent voor Nederlanders een veilig huis

 • Kennis over smart home technologie groeit onder Europese consument
 • Beveiliging boven entertainment als aanschafreden

AMSTERDAM, 1 augustus 2016 – Het beveiligen van het huis is de belangrijkste reden om smart home technologieën te adopteren, zo blijkt uit de uitslag van een enquête die D-Link vandaag publiceert. Meer dan 8.500 respondenten verspreid over heel Europa deden mee aan de enquête. Het onderzoek had tot doel de kennis over de verschillende producten en reden tot aanschaf van smart home technologie te achterhalen. Dat het bewustzijn over het bestaan van smart home technologie groeit in Europa is duidelijk: 83% van alle respondenten weet inmiddels wat een smart home is en welke voordelen het biedt.

Een veilig huis

Volgens het onderzoek is de belangrijkste reden om een smart home apparaat te kopen om "het huis veiliger te maken". Twee keer zoveel respondenten kozen voor dit antwoord ten opzichte van het doel om geld te besparen. Dat veiligheid een belangrijke factor is, blijkt uit de drie populairste smart home apparaten die de respondenten dit jaar nog willen aanschaffen: video surveillance camera's (23%), slimme stekkers (25%) en bewegingssensoren (14%).

Streamen

In Nederland zijn vooral de slimme rookmelder en thermostaat in trek. Maar liefst 27% van de 411 Nederlandse respondenten bezit inmiddels een slimme rookdetector en 21% een slimme thermostaat. Bovendien gaf 19% van de Nederlandse respondenten aan dit jaar nog een slimme thermostaat te willen aanschaffen. Ook apparatuur voor het streamen van audio en video zijn populairder in Nederland dan in de andere landen van Europa: 27% van de ondervraagde Nederlanders heeft hier apparatuur voor, terwijl het gemiddelde in Europa op 11% ligt.

Geavanceerde beveiliging staat bovenaan in D-Links smart home poll. Respondenten willen zich geen zorgen meer maken over de vraag of een raam open is gelaten wanneer ze van huis zijn. Meer dan een derde ziet ook beveiligingstoepassingen wanneer ze gewoon thuis zijn, bijvoorbeeld na het naar bed gaan. Ze hoeven niet naar beneden wanneer er vergeten is de lichten uit te schakelen, of wakker te liggen omdat het raam misschien nog open staat.

Eenvoudig automatiseren

Naast het beveiligen van het huis wil een derde van de respondenten simpelweg hun huis automatiseren. Eén op de tien respondenten ziet voordelen van een smart home om hun huisdieren in de gaten te houden wanneer zij van huis zijn.

De respondenten gaven ook een duidelijke wens aan om smart home technologie eenvoudig te houden. Meer dan de helft van de respondenten willen hun smart home volledig via een app op hun smartphone of tablet aansturen. De Nederlandse respondenten vonden met 39% de aanschafsprijs ook een belangrijke factor voor de aanschaf van smart home apparatuur.

De top vijf van activiteiten waarvoor smart home technologie wordt ingezet:

 1. Geavanceerde beveiliging met bijvoorbeeld sensoren (NL: 22%, EU: 44%)
 2. Toezicht wanneer men van huis is (NL: 18%, EU: 36%)
 3. Controle over het huis wanneer men naar bed gaat (NL: 12%, EU: 27%)
 4. Automatisering bij het thuiskomen (NL: 9%, EU: 26%)
 5. Entertainment (NL: 9%, EU: 15%)

De top vijf redenen voor de aanschaf van smart home apparatuur:

 1. Beveiliging van het huis (NL: 28%, EU: 45%)
 2. Huisautomatisering (NL: 13%, EU: 31%)
 3. Op afstand apparaten besturen (NL: 11%, EU: 26%)
 4. Geld besparen (NL: 2%, EU: 18%)
 5. Huisdieren en kinderen in de gaten houden (NL: 6%, EU: 13%)

Over het onderzoek

Meer dan 8500 enquêtes werden ingevuld door D-Link klanten in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Hqdefault
Download PDF
Download PDF
Over D-Link

D-Link ontwerpt, ontwikkelt en produceert al 30 jaar Award-winnende oplossingen voor netwerken, draadloos internet, videobewaking, opslag en domotica. Als wereldleider in connectiviteit innoveert D-Link zakelijke netwerken en stellen ze bedrijven in staat om efficiënter te werken. Ook hebben ze een belangrijke rol als voorloper in de ontwikkeling van ‘Smart Home’-technologie. D-Link maakt het voor consumenten gemakkelijk en betaalbaar om hun huis te beveiligen en te automatiseren, zodat ze met behulp van hun smartphone of tablet waar ook ter wereld hun eigendommen in de gaten kunnen houden.

D-Links uitgebreide assortiment innovatieve, hoogwaardige en intuïtieve technologieën zijn beschikbaar voor zowel bedrijven als consumenten, via een wereldwijd netwerk channel- en retailpartners en dienstverleners.

Volg ons op onze sociale-mediakanalen: Facebook, Twitter en LinkedIn.

berichten